Professor Carla Hollak neemt zitting in ons comité van aanbeveling

Prof. Dr. C.E.M. Hollak (Carla) komt Stofwisselkracht versterken als lid van het comité van aanbeveling. Wij zijn heel erg blij en trots dat zij het vertrouwen dat zij in Stofwisselkracht heeft actief naar buiten uit zal dragen. 
 
Carla Hollak is internist in het AMC en sinds 2008 hoogleraar Metabole Ziekten in het bijzonder de erfelijke stofwisselingsziekten, bij de vakgroep Inwendige Geneeskunde van de Faculteit der Geneeskunde AMC-UvA.
 
Carla Hollak heeft vanaf de jaren 90 in samenwerking met de afdeling Medische Biochemie, onderzoek gedaan naar de effecten van enzym suppletie therapie bij de ziekte van Gaucher. In 1996 is zij op dit onderzoek gepromoveerd en heeft zij haar opleiding tot internist voltooid. Nauwe samenwerking met kindergeneeskunde, radiologie en laboratoria heeft geleid tot oprichting van Sphinx, het Amsterdam Lysosome Center, in 2008 in het AMC. Hollak is hierbij verantwoordelijk voor de volwassen patientenzorg en het klinisch onderzoek. Naast de zorg voor patiënten met lysosomale stapelingsziekten heeft zij in 2004 een speciale polikliniek opgericht voor volwassenen met erfelijke stofwisselingsziekten. Hollak is als expert nauw betrokken bij nationale en internationale adviesorganen rond registratie en implementatie van nieuwe geneesmiddelen voor zeldzame ziekten. Ze is bestuursvoorzitter van het Erfocentrum en zit in het bestuur van de European Study Group on Lysosomal Diseases. Tevens is zij lid van de European Working Group on Gaucher Disease en vertegenwoordigt Nederland binnen de Adult Metabolic Physicians Group van de Society for the Study of Inborn Errors of Metabolism. In 2011 kreeg ze de Alan Gordon Memorial award van de Gaucher Association voor noodhulp aan Gaucher patienten. Samen met Robin Lachmann (UK) is ze editor van het eerste leerboek over stofwisselingsziekten bij volwassenen (Inherited Metabolic Disease in Adults, a Clinical Guide), dat in september 2016 is uitgekomen.
 

Nieuws overzicht