Herman ten Brink Memorial Ride

De allereerste Stofwisseltour werd in 2011 gereden met de founding fathers Herman ten Brink, Henk Blom en Tom de Koning. In vijf dagen fietsten zij ruim 800 kilometer langs alle academische ziekenhuizen. Inmiddels is de Stofwisseltour uitgegroeid tot het grootste evenement voor patiënten, hun families, artsen en onderzoekers. Wat als een klein zaadje begon, is uitgegroeid tot een grote stofwisselkrachtfamilie. Ruim 1 miljoen euro is er tot nu toe bij elkaar gebracht waarmee wetenschappelijk onderzoek gefinancierd kon worden. In 2020 zou de tiende Stofwisseltour gereden worden. Herman verheugde zich hierop en hij stelde voor om nog éen keer met de oorspronkelijk groep in vijf dagen de oude route te rijden. Helaas kon dat vanwege Covid-19 niet doorgaan.

Op 24 oktober 2020, geheel onverwacht, overleed Herman.

Ter nagedachtenis aan Herman en wat hij heeft betekend voor het onderzoek naar erfelijke metabole ziekten, fietsen wij van 8 t/m 12 september nog een keer het grootste deel van de oorspronkelijke route langs de Metabole onderzoekscentra in Nederland.

Herman speelde als wetenschapper een belangrijke rol voor kinderen en families, die te maken hadden met deze zeldzame en vaak progressieve erfelijke ziekten. In het organisch synthese laboratorium van het AUMC (locatie VU), dat onder zijn leiding tot stand kwam, werden chemische stoffen gemaakt en methoden ontwikkeld, waarmee erfelijke stofwisselingsziekten snel opgespoord konden worden. De stoffen die hiervoor nodig waren, waren niet commercieel te verkrijgen of onbetaalbaar. Herman bedacht manieren om ze wel maken, voor een betaalbare prijs. Voor patiënten is dat ongelooflijk belangrijk, want hoe eerder een diagnose gesteld kan worden, hoe sneller een juiste behandeling ingezet kan worden en gezondheidsschade beperkt blijft. Helaas is voor veel stofwisselingsziekten nog geen behandeling mogelijk en overlijden veel patiënten op jonge leeftijd. Wetenschappelijk onderzoek is dan ook onmisbaar.

Met de Herman ten Brink Memorial Ride hopen wij zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen voor onderzoek naar stofwisselingsziekten.
Met een donatie kunt u ons daarbij helpen.
Alvast hartelijke dank daarvoor!

Henk Blom,

Tom de Koning,

Marike Groenendijk,

Hans Waterham,

Yne Waterham - de Vries,

Leo Kluijtmans,

Carolien de Koning,

Marjolein de Koning,

Floris de Koning,

San Han

 


Donatie-overzicht

Onderstaand ziet u de donaties die reeds op deze actie zijn gedaan, met eventuele aanmoediging van de donateur.

Donaties

Opgehaald

€ 1.740,00

Streefbedrag

€ 1.500,00

116%

Help mee!

Help mee en doneer.