Een actie uit onverwachte hoek!!

Een tijdje geleden werd Iris door Jeugdgevangenis “T Keerpunt”  in Cadier en Keer, benaderd met de vraag of zij, op de dag van de “Rechten van het kind”, een lezing wilde geven aan de jongeren die in de gevangenis zitten. De lezing moest gaan over “Waar haal jij je kracht vandaan”. De lezing van Iris zou dan de afsluiting worden van een  aantal  weken, waar in de gevangenis geld op zou halen voor Team Iris (& Stichting Stofwisselkracht) voor onderzoek naar stofwisselingsziekten. Iris zou hiermee het gezicht worden van de actie,  en de jong gedetineerden werden zo aangespoord om iets te doen voor andere kinderen die ook een onzekere toekomst hebben. De jong gedetineerden (12 tot 18 jaar) hebben vaak geen positief zelfbeeld en/of een onzekere toekomst. Misschien dat dit, en het contact met Iris, ze aan het denken kan zetten. Aangezien Iris (en wij) vinden dat het mes zo aan beide kanten snijdt, hebben we deze actie aangenomen. Iris had wel 1 voorwaarde, een rondleiding door de gevangenis. Aangezien ze volgend jaar rechten aan de universiteit wil gaan studeren, met als doel kinderrechter worden is dit een uitgelezen kans om eens goed rond te kijken in een jeugdgevangenis.
Drie weken geleden zijn Iris en ik naar zuid-Limburg gereden voor een rondleiding in de gevangenis. Tevens was net daarvoor aan Iris gevraagd of zij op deze dag in gesprek wilde gaan met 10 jongens die onder een zwaar regime zitten. Jongens van 14 tot 19 jaar waarvan sommigen TBS opgelegd hebben gekregen. Deze jongens zitten in zo’n zwaar regime dat ze met niemand buiten hun afdeling contact mogen hebben. Iris vond dat geen probleem. Nadat deze jongens met bewakers plaats hadden genomen,  vroeg één van de jongens meteen; “Vind jij het niet eng om hier te zijn?…” waarop Iris antwoorde “Nee hoor, ik vind het alleen maar leuk”. Daardoor ontstond waarschijnlijk gelijk een goed gevoel bij de jongens. Al deze jongens waren erg geïnteresseerd. Iris is anderhalf uur met ze in gesprek geweest. De jongens vertelden toen al over hoe zij, ondanks dat ze achter de tralies zitten, een actie op touw konden gaan zetten voor Iris en haar lotgenoten. De een was al bezig met het maken en verkopen (aan personeel) van kerststukjes, de ander bakte al een cake om te verkopen.
Op Iris maakte deze dag veel indruk. Sowieso de gevangenis met alle gesloten deuren waar ze doorheen moest en de bewaking, maar ook de jongens zelf. Ze waren erg geïnteresseerd, stelden veel vragen en zetten zich voor haar in terwijl ze daar zelf niet zitten voor een licht vergrijp. 
Vorige week gingen we weer terug naar de jeugdgevangenis voor de lezing waarvoor Iris was gevraagd. Op deze dag kwamen 60 jeugdgedetineerden die in een losser regime zaten. Alle jongeren hebben van te voren op hun afdeling naar de film “Dansen op de vulkaan” gekeken, en het welbekende filmpje van Iris (“Wie van de drie”) bekeken. Ook nu waren de jongeren geïnteresseerd en kwamen er vragen. Een vraag die Iris nog niet eerder had gehad maar wij achteraf typerend vonden vanuit een jong gedetineerde; “Hoe reageer jij op drugs als je een stofwisselingsziekte hebt? Daar krijg je toch meer energie van?” Tja, op deze vraag had Iris geen antwoord en antwoorde ze; “Ik heb zelf nog nooit drugs geprobeerd”. Hierop begon de hele zaal te lachen…  Maar een logische vraag n.a.v. de film waarin Maarten drugs gebruikt met vrienden.
Na de lezing mocht van iedere groep 1 jongere (met bewaking) naar Iris gaan om te vertellen waarmee ze geld opgehaald hadden. Dit was zo bijzonder. Jongeren hadden, cakes, appelflappen, koeken gebakken, lege flessen gespaard voor statiegeld,  stenen versierd, sieraden, kerststukjes houten kerstbomen en zelfs een lied gemaakt!! Dit lied is op een cd uitgegeven en verkocht.
Jongeren die zelf onder aan de maatschappij zitten/ leven hebben zich met hart en ziel ingezet voor Iris en alle andere kinderen met stofwisselingsziekten. Kinderen met een onzekere toekomst. Het was bijzonder en hartverwarmend. Uiteindelijk hebben ze bijna 800 euro opgehaald voor Team Iris (& Stichting Stofwisselkracht) voor onderzoek!!!
Jeugdgevangenis ’t Keerpunt in Cadier en Keer heel erg bedankt voor deze bijzondere actie!!!!

Dit is een actie van team Iris.

 

Nieuws overzicht