Dansen op de Vulkaan

De film Dansen op de Vulkaan gaat over Maarten; een jongen van 16 met een enorm talent voor dansen en een stofwisselingsziekte. Uit alle macht probeert hij (soms tegen beter weten in) een normaal leven te leiden, maar hij loopt tegen steeds meer beperkingen aan.
Dansen op de Vulkaan is een bijzonder initiatief van Nils Verkooijen (acteur in o.a. Spijt en Achtste-groepers huilen niet) en Sjors Mans. De HAVO-scholieren zijn pas 16 en 17 jaar, maar tonen een onuitputtelijk doorzettingsvermogen om aandacht te vragen voor stofwisselingsziektes.

Als ambassadeur van Stichting Stofwisselkracht werd Nils in 2012 gevraagd een aantal kinderen met een stofwisselingsziekte te interviewen. De persoonlijke verhalen raakten hem dusdanig dat hij iets voor deze kinderen wilde doen. Omdat er nog zo weinig over bekend is stelde Nils zich tot doel om stofwisselingsziektes een gezicht te geven en bovendien (in)direct geld op te halen voor onderzoek. Samen met Sjors Mans kwam hij uiteindelijk op het idee om er een film over te maken.

Wat vorig jaar in het klein begon – Nils en Sjors startten de film als schoolproject – kreeg de voorbije maanden steeds grotere vormen. De initiatiefnemers vonden een grote steun in de persoon van regisseuse Adrienne Wurpel (o.a. Westenwind, Meiden van de Wit, Spangas en Divorce) die samen met hen het script finaliseerde en kopvrouw werd van de crew.

In razend tempo werden vervolgens draaidagen en locaties vastgelegd en acteurs werden gevonden om de verschillende rollen in te vullen. Grote namen als Director of Photography Tibor Dingelstad en acteur Marcel Musters zegden hun medewerking toe, leveranciers stelden belangeloos hun apparatuur ter beschikking en Dansacademie Lucia Marthas tekende voor de belangrijke dansscènes in de film.

Dankzij steeds meer toezeggingen van sponsorgelden en vrijwillige bijdrages is Dansen op de Vulkaan uitgegroeid tot een speelfilm.

Hopelijk kan die op haar beurt weer uitgroeien tot een monument voor kinderen met een stofwisselingsziekte en hun families.

Wat is het uiteindelijke doel van de film?

Dansen op de Vulkaan is erop gericht om op een non-commerciële manier een grotere bekendheid te creëren voor Stichting Stofwisselkracht en om stofwisselingsziektes een gezicht te geven. Hoe meer aandacht er gegenereerd wordt, hoe meer geld er zal zijn voor onderzoek naar stofwisselingsziektes.

De website van de film 
Facebook 

Foto Ernst Makkreel

Nieuws overzicht